Etykieta

Wokół stołu

Kategoria: Etykieta

Spotkania przy stole są okazją do poznania nowych osób, nawiązania ciekawych kontaktów zawodowych i prywatnych. Znajomość zasad zachowania się podczas posiłków ułatwi nam dbanie o dobrą atmosferę, prowadzenie konwersacji oraz zapewni poczucie pewności siebie. W artykule omówimy kilka podstawowych zasad, których przestrzeganie zagwarantuje nam sukces towarzyski i umożliwi spędzenie miłych chwil podczas posiłku.

Na początku przyjęcia, wchodząc do sali jadalnej poczekajmy na sygnał gospodarza. Dopiero na jego znak, wraz z innymi gośćmi zasiądźmy do stołu. Jeśli w naszym towarzystwie jest kobieta, odsuńmy jej krzesło, pomóżmy wygodnie usiąść i dopiero wtedy zajmijmy przeznaczone dla nas miejsce.

Serwetka

Z okazji eleganckich przyjęć i w dobrych restauracjach znajdziemy na stole jedynie serwetki z materiału. Należąca do nas będzie po lewej stronie nakrycia lub na talerzu. Przed rozpoczęciem posiłku należy rozłożyć ją dyskretnie na kolanach. Zasada ta nie dotyczy serwetek papierowych. Przed wypiciem wina zawsze wycierajmy usta, delikatnie przykładając do nich serwetkę, aby tłuszcz z potrawy nie zaburzył bogatego smaku trunku oraz by na kieliszku nie pozostawić nieestetycznych śladów. Przetrzyjmy usta również przed rozpoczęciem konwersacji. Po skończonym posiłku zostawmy serwetkę po prawej stronie talerza.

Po lewej stronie nakrycia lub na talerzu może znajdować się menu, wydrukowane specjalnie na daną okazję.

Nakrycie

Bezpośrednio na stole, jako pierwszy, stawiany jest talerz główny, najczęściej metalowy. Pozostaje on na stole podczas serwowania głównego posiłku, stawia się na nim kolejne talerze i zabiera przed podaniem deseru. Tradycja ta jest pozostałością czasów, gdy o bogactwie gospodarza świadczyło serwowanie dań na srebrnych lub złotych talerzach. Pojawienie się porcelanowej zastawy zredukowało metalowe talerze jedynie do talerza podstawowego.

Przy obiedzie, po lewej stronie talerza, może znajdować się talerzyk do chleba wraz z nożem do masła. Po przełożeniu pieczywa z koszyka, lub nałożeniu przez obsługę, odrywamy mały kawałek, który po położeniu części masła na swój talerzyk i posmarowaniu, wkładamy cały do ust. Niedopuszczalne jest smarowanie całej kromki i odgryzanie po kawałku. Podobna zasada obowiązuje podczas śniadań, podczas których wędliny lub sery jemy nożem i widelcem oraz zagryzamy chlebem przygotowanym w opisany sposób.

Sztućce

Sztućce wokół talerza układane są w porządku podawania potraw, bierzemy je w kolejności od zewnętrznych do tych umieszczonych najbliżej talerza. Przestrzegając tej zasady, nie popełnimy błędu złego doboru noża czy widelca do określonej potrawy. Sztućce do deserów znajdziemy powyżej talerza lub zostaną podane po zmianie nakryć, razem z ciastami i owocami. Nigdy nie dotykamy sztućców przed podaniem posiłku. Noża nie używa się do jedzenia omletów, makaronu, kasz i klusek. Nie kroimy nożem sałaty, ziemniaków i innych warzyw.

Sposób ułożenia sztućców po posiłku to specyficzny język, za pomocą którego możemy porozumiewać się z obsługą stołu i kelnerami. Jeśli nie skończyliśmy posiłku, skrzyżujmy na talerzu widelec z nożem, natomiast po zakończeniu jedzenia ułóżmy sztućce równolegle do siebie, na godzinie piątej. Używane sztućce nie mogą dotknąć obrusa, nie opieramy ich o brzeg talerza. Pamiętajmyo tej zasadzie również podczas picia kawy i herbaty. Po delikatnym zamieszaniu napoju nie strzepujemy łyżeczki, nie dotykamy brzegu filiżanki, odkładamy ją na spodek.

Do nakładania potraw z półmisków służą jedynie sztućce serwingowe, podawane wraz z daniem. Nigdy nie należy używać własnych sztućców do nakładania jedzenia na talerz.

Ryby jemy specjalnie przeznaczonymi do tego celu sztućcami – widelcem i nożem, a właściwie łopatką, którą nie kroimy kawałków ryby, lecz oddzielamy je od siebie. Zapomnijmy o zwyczaju podawania dwóch widelców.

Gdy któryś ze sztućców spadnie na podłogę, nie podnośmy go, poprośmy kelnera o przyniesienie brakującego nakrycia.

Kolejność dań

Porządek podawania dań w czasie przyjęć może być następujący: przekąska, zimna przystawka, ciepła przystawka lub zupa, danie główne. Pomiędzy potrawami, dla odświeżenia i pobudzenia apetytu, możemy zostać uraczeni zmrożonym, owocowym sorbetem. Następnie podane zostaną desery, po nich lub równocześnie z nimi – kawa i herbata.

Serwowanie wina

W restauracji kelner nalewa wino najpierw gospodarzowi lub osobie zamawiającej. Należy ocenić stan korka, kolor, oraz smak trunku. Następnie, po akceptacji, można podać wino gościom. Kelner będzie nalewał je, stojąc z prawej strony. Ogólną zasadą podawania win jest ich odpowiedni dobór do podawanych dań. Do delikatnych potraw serwujmy wina lekkie, do dań ciężkich i silnie przyprawionych – wina mocne o zdecydowanym smaku. W dobrych restauracjach można zawsze polegać na odpowiednim doborze wina przez sommeliera.

Nie napełniamy kieliszków, zanim goście nie zasiądą do stołu. Jeśli sami podajemy trunek, pamiętajmy, aby w czasie nalewania nie podnosić kieliszka.

Kieliszek do czerwonego wina jest większy i bardziej pękaty niż do białego. Powinny być wykonane z cienkiego szkła. Najlepiej, gdy ich brzegi zwężają się ku górze, ponieważ kształt ten umożliwia koncentrację zapachu. Kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy, natomiast do czerwonego – do około jednej trzeciej pojemności. Pijąc, kieliszki trzymamy zawsze za nóżkę, nigdy za czaszę, aby nie ogrzać napoju i nie pozostawić śladów palców na szkle.

Butelki z alkoholem nie powinny stać na stole. Ich miejsce jest na stoliczku pomocniczym lub w specjalnie do tego celu przygotowanych wiaderkach.

W trakcie posiłku

Siedząc przy stole, nie opierajmy na nim łokci. Jedząc, trzymajmy je blisko siebie. Siedźmy prosto i nie pochylajmy się nad talerzem, unośmy widelec czy łyżkę do ust. Zrezygnujmy z często stosowanego zachęcania do jedzenia słowem „smacznego”. Znak do rozpoczęcia posiłku daje gospodyni lub gospodarz, w momencie, gdy wszyscy uczestnicy biesiady otrzymali już swoje porcje. Jedząc zupę, nie przechylajmy talerza. Czego nie da się wybrać – pozostawmy, a łyżkę po zjedzeniu odłóżmy na talerz, na którym stoi filiżanka do bulionu lub głęboki talerz.

Podczas jedzenia nie zapomnijmy o rozmowie. Mężczyźni powinni szczególne pamiętać o zabawianiu rozmową kobiet znajdujących się w ich otoczeniu. Przy małym stole konwersację prowadzi się, w miarę możliwości, ze wszystkimi uczestnikami biesiady, w trakcie większych przyjęć rozmawiamy w małych grupach. Unikamy tematów kontrowersyjnych, rozmowa powinna być przyjemna i jednoczyć zaproszonych. Ułatwi ją zasada jedzenia małymi kęsami, po których przełknięciu, z pustymi ustami możemy prowadzić wymianę zdań.

Zakończenie

Zakończenie wizyty wymaga również zachowania określonych zasad. W zależności od liczby zaproszonych, pożegnajmy się ze wszystkimi lub jedynie z gospodarzami i osobami, w których towarzystwie prowadziliśmy rozmowy. Nie nadużywajmy też gościnności i starajmy się nie wychodzić jako ostatni.